Communiceren met foto-picto's

Ik heb in een blog beschreven hoe lastig het was om een communicatievorm te vinden die aansloot bij Lin. De logopediste kon me niet echt helpen toen ik haar vroeg hoe ik het aan zou kunnen pakken met foto's als picto's. Omdat ik merk dat meer ouders hier tegenaan lopen, wil ik hier wat meer vertellen over hoe we zijn gekomen tot het syteem dat we nu met Lin gebruiken en dat nog altijd in ontwikkeling is.

Alles wat hier geplaatst wordt mag je wat mij betreft gebruiken. Als je meer wil weten of als je het fijn vindt als ik een keer met je meedenk over hoe je zelf de communicatie met je kind zou kunnen vormgeven, wil ik dat natuurlijk doen. Stuur me dan via de facebookpagina even een bericht. Ik ben geen "professional" maar ik heb inmiddels al wel wat mensen kunnen inspireren om iets soortgelijks voor hun kind te ontwikkelen en dat is waar het uiteindelijk om gaat: onze kinderen helpen om met de wereld om hun heen te kunnen communiceren.

Goed om te weten. Wij zijn niet zomaar in het wilde weg begonnen. Maar hebben gekeken naar diverse communicatiesystemen die er zijn voor niet-sprekende, niet gebarentaalvaardige kinderen. Wij vinden PODD en Proloquo2go hele mooie systemen.  Beide systemen gaan er vanuit dat een kind recht heeft op een volwaardige taal of dat nou gesproken, via gebaren of via picto's gaat. En daar kan ik het niet mee oneens zijn. Maar wij merkten in Lin haar gedrag, dat zij hier en nu behoefte had om met ons te kunnen communiceren. Naar de keuken lopen en daar iets willen, maar niet kunnen wijzen, niet kunnen praten en zelfs niet ons aan de hand mee kunnen nemen naar het juiste object, maakte dat wij behoefte hadden aan iets dat heel concreet nu werkt. Op termijn zou ik het fantastisch vinden als Lin via PODD of Proloquo2go hele zinnen kan vertellen, maar tot die tijd bouwen we dat eerst stap voor stap op en geven we haar het vertrouwen dat wij haar begrijpen.

Omdat het wat lang werd voor 1 pagina, heb ik het opgeknipt.